رگه دوزی چیست؟ آشنایی با تکنیک رگه دوزی

رگه دوزی چیست؟

فهرست مطالب

یکی از روش های زیبا سازی لباس، تکنیک رگه دوزی است که در انواع لباس ها کاربرد دارد. درادامه ما شمارا با این تکنیک کاربردی آشنا خواهیم کرد.

تکنیک رگه دوزی چیست؟

این تکنیک هنری گزینه‌ای ساده و راحت برای تزئین لباس محسوب می‌شود تا بدون هیچ هزینه‌ای، نمایی تازه به لباس بدهید. جالب است بدانید که تکنیک رگه دوزی سال‌های بسیار زیادی توسط خیاطان استفاده شده تا به پارچه‌های بی‌جان، روح تازه‌ای بدهند و آن‌ها را از سادگی بسیار زیاد خارج کنند.
البته برای انجام این تکنیک که در زبان لاتین با نام – tuck نام دارد، از پایه رگه دوزی استفاده می‌شود. درعین‌حال شما می‌توانید با کمی صبر و حوصله و به‌صورت دستی آن را انجام دهید. اما در صورتی که می‌خواهید دوختی تمیز، منظم و بدون عیب داشته باشد، حتما از پایه رگه دوزی استفاده کنید.
روش کار هم به این صورت است که پیلی‌های ریزی به‌صورت منظم روی لباس دوخته می‌شود و نمایی متفاوت به لباس می‌دهد. نکته مهم دیگر اینکه می‌توان رگه دوزی را با هر پهنایی روی لباس پیاده کرد. بنابراین با توجه به ابعاد لباس می‌توانید رگه دوزی باریک یا پهن انجام دهید. درعین‌حال به رگه دوزی باریک در اصطلاح pintuck گفته می‌شود و ضخامت و پهنای بیشتری روی لباس دارد.

پارچه‌های مناسب رگه دوزی

بعد از اینکه بدانید رگه دوزی چیست، بهتر است با پارچه‌های مناسب برای انجام این تکنیک هم آشنا شوید. به‌صورت کلی محدودیتی در انتخاب پارچه مناسب رگه دوزی وجود ندارد. شما می‌توانید از انواع پارچه ضخیم مانند فوتر، کشمیر و مواردی مانند اینها استفاده کنید و یا اینکه به سراغ پارچه‌ای نازک و ظریف مانند حریر بروید. البته تکنیک رگه دوزی روی پارچه‌های ضخیمو ظریف ترفندهای خاص خود را دارد. به همین دلیل در صورتی که برای اولین بار می‌خواهید این تکنیک را روی لباس پیاده کنید، بهتر است پارچه‌های با ضخامت متوسط مانند پارچه نخی، کتان و جین به کار ببرید.

روش دوخت رگه دوزی

قبل از اینکه دست به نخ و سوزن ببرید و تکنیک رگه دوزی را پیاده کنید، باید الگوی لباس را بزرگ‌تر از حد معمول آن برش بزنید. به عبارت دیگر در بیشتر موارد نمی‌توانید این روش را روی لباس دوخته شده پیاده کنید. بنابراین قبل از هر چیز قسمتی از لباس که می‌خواهید رگه دوزی شود، چند سانتیمتر بزرگ‌تر در نظر بگیرید.
به‌صورت کلی رگه دوزی نوعی پیلی روی لباس است و شما باید روی الگو اوزمان بدهید. برای این کار هم به این موضوع دقت کنید که ابعاد دقیق رگه دوزی چقدر است. به‌طور مثال اگر پهنای هر رگه یک سانتیمتر است و می‌خواهید 10 رگه روی قسمتی مانند یقه بدوزید، به این معنا است که 10 سانتیمتر باید به ابعاد یقه اضافه کنید.

روش انجام رگه دوزی به چه صورت است؟

ابتدا باید پهنای پارچه را به همراه ابعاد مورد نیاز برای رگه دوزی در نظر بگیرید. بعد از آن با کمک صابون خیاطی خطوط رگه‌ها بر اساس بلندی و فاصله بین هم کدام روی لباس ترسیم کنید. حالا می‌توانید با کمک چرخ خیاطی و پایه رگه دوزی، دست‌به‌کار شوید و رگه‌ها را به آرامی بدوزید. اگر مبتدی هستید پیشنهاد می‌کنم ابتدا با کمک نخ و سوزن رگه‌ها را با دست بدوزید و بعد با کمک چرخ خیاطی آن‌ها را تثبیت کنید بعد از دوخت با چرخ خیاطی، به آرامی رگه هایی که با دست دوخته بودید را باز کنید و بیرون بکشید.
روش جالب دیگری که می‌توانید در کنار رگه دوزی به کار ببرید و زیبایی لباس را بیشتر کنید، دوخت رگه‌ها با نخ‌های رنگی است. هر رگه را با رنگی متفاوت بدوزید تا نما و جلوه شادی به آن بدهید. این روش گزینه مناسبی برای لباس کودکان محسوب می‌شود تا نمایی فانتزی داشته باشد.

انواع رگه دوزی

رگه دوزی ساده

برای استفاده از این تکنیک علاوه بر اینکه بدانید رگه دوزی چیست، نیاز به دانستن انواع مختلف آن دارید. به‌صورت کلی دو نوع رگه دوزی ساده و برجسته داریم و هرکدام نمای متفاوتی روی لباس ایجاد می‌کنند. رگه دوزی ساده گزینه‌ای است که برای لباس‌هایی با پارچه‌های سبک مانند حریر و ابریشمی استفاده می‌شود.
در این روش ابتدا طول و فاصله هر رگه روی پارچه مشخص شده و بعد با کمک کوک ریز دوخته می‌شود.

رگه دوزی برجسته

تکنیک رگه دوزی برجسته برای پارچه‌های ضخیم مانند فوتر، کشمیر و مواردی از این دست کاربرد دارد. اگرچه شما می‌توانید از رگه دوزی ساده هم روی پارچه‌های ضخیم استفاده کنید؛ اما در صورتی که بخواهید جلوه رگه‌های دوخته شده بیشتر باشد، باید از روش برجسته کمک بگیرید.
در این تکنیک بازهم باید فاصله و طول رگه‌ها را رعایت کنید؛ اما با این تفاوت که در پشت لباس و در قسمت رگه‌ها از قیطان استفاده می‌شود. به عبارت دیگر در هر رگه باید یک قیطان بدوزید تا نمایی برجسته داشته باشد. بنابراین حتما در هنگام اندازه‌گیری و برش لباس، اندازه قیطان‌ها را هم در نظر بگیرید.

 

حتما تمام مراحل این کار را با دقت، صبر و حوصله پیش ببرید. اگرچه این تکنیک ساده و راحت است، اما درعین‌حال نیاز به تمرکز بالایی دارد تا تمام خطوط کاملا صاف، تمیز و در راستای درست دوخته شود. بنابراین با آرامش پیش بروید.

این تکنیک گزینه خوبی برای ایجاد نمایی تازه در لباس‌های ساده و بدون طرح است. با این کار می‌توانید به یک پارچه حریر ساده جانی تازه بدهید.