انواع زیپ خیاطی و کاربرد آنها

انواع زیپ خیاطی و کاربرد آنها

فهرست مطالب

زیپ ها یکی از ضروری ترین لوازم، در طراحی لباس می باشند. لذا هر خیاط باید با انواع زیپ،‌جنس، و نوع کاربرد آن آشنایی داشته باشد تا بتواند به بهترین و درست ترین شکل. در لباسهای مورد نظر خود استفاده کند. در ادامه با انواع زیپ و کاربرد آن شمارا آشنا خواهیم کرد.

 

انواع زیپ خیاطی و کاربرد آنها

زیپ، یک نوع بست است که از دو ردیف موازی از دندانه های فلزی یا پلاستیکی تشکیل گردیده، و توسط یک زبانه کشویی و لغزنده در هم قفل می گردد. امروزه میتوان انواع زیپ خیاطی را بر اساس کاربردشان به چند دسته کلی زیر تقسیم بندی کرد:

  • زیپ معمولی : ساده ترین نوع زیپ ها میباشند، به صورت معمول طول آنها بین ۱۰ تا ۵۰ سانتی متر یا ۱۵ تا ۵۵ سانتی متر به صورت متغیر میباشد.
  • زیپ فلزی : همانطور که از نامشان پیداست، این نوع زیپ معمولا دارای سرزیپ و دندانه های فلزی بوده و میتوان آن ها را در انواع پوشاک مانند شلوار لی و کتان مشاهده کرد.
  • زیپ مخفی : دندانه های این نوع زیپ به صورت مخفی و در پشت نوار زیپ قرار داشته و علاوه بر حفظ کاربرد زیپ، باعث افزایش زیبایی لباس نیز میشوند، به عنوان مثال زیپ مخفی را میتوان در لباس های زنانه مانند دامن و لباس مجلسی مشاهده کرد.
  • زیپ کاپشنی : این نوع زیپ در انواع کاپشن ها و همچنین در انواع لباس فرم و لباس کار نیز کاربرد دارند. این نوع زیپ را میتوان به ۲ دسته دنده لاکی و دنده استخوانی تقسیم بندی کرد. زیپ کاپشنی دنده لاکی دارای دندانه های ریز و زیپ کاپشنی دنده استخوانی دارای دندانه های درشت میباشد.
  • زیپ جدا شونده یا زیپ مجزا : این نوع زیپ در انتها ازهم جدا شده و در پالتو یا چادر ملی و… کاربرد دارند.
  • زیپ متری : این نوع زیپ طول زیاده داشته و به صورت عمده در کاور های مبل یا لوازم آشپزخانه میتوان آنها را مشاهده کرد.
  • زیپ ضد آب یا زیپ واترپروف :  این نوع زیپ در برابر آب مقاوم بوده و در لباس های مختلف مانند کاپشن ها یا بارانی ها مورد استفاده قرار میگیرند، همچنین داراری دندانه های درشت و مستحکم نیز میباشند.
  • زیپ تزئینی : این نوع از زیپ ها دارای رنگ ها و سرزیپ های متنوع بوده و عموما برای تزئین لباس ها مورد اسفاده قرار میگرند ، به عنوان مثال در آستین یا قسمت سینه یک تیشرت و…

انواع زیپ و کاربرد های آن

مراقبت و اقدامات احتیاطی مربوط به زیپ

اتو کردن: در صورت استفاده از دمای مناسب اتو در هنگام اتو کردن زیپ، دوام آن حفظ خواهد شد. زیپ باید بسته باشد و قطعه لغزشی نیز باید در وضعیت مناسبی باشد و هنگام اتو زدن باید توسط یک تکه پارچه پوشانده شود.

تغییر رنگ (لکه‌گذاری): زیپ‌های آلیاژی مس، به‌دلیل اکسیداسیون آلیاژ پس از شستشوی صنعتی ممکن است، سیاه شوند و می‌توانند پارچه لباس را لکه‌دار کند.

برای جلوگیری از این امر، پوشاک پس از شستشوی صنعتی باید بلافاصله با آب شستشو و خشک شود.

تمیزکاری: زیپ‌ها باید هنگام بسته شدن تمیز شوند. شوینده‌های قلیایی قوی یا مواد سفید‌کننده کلر باید به‌درستی استفاده شوند.

ضد نیکل: زیپ‌های ساخته‌شده از آلیاژ نیکل ممکن است با توجه به حساسیت پوستی بعضی از افراد، باعث تحریک پوستی شوند.

 

شستشوی صنعتی با استفاده از مواد شیمیایی و شوینده‌های مختلف، گاهی‌اوقات باعث تغییررنگ دندانه‌های زیپ می‌شود. بنابراین باید قبل از شستشوی انبوه مورد آزمایش قرار بگیرند.